Een dagje Natureluur

Buiten spelen is heel erg belangrijk bij Natureluur, alleen heftig noodweer en onweer houdt ons binnen. Wij gaan lekker op avontuur!

 

De dagopvang heeft een heerlijke ruimte met een grote aangrenzende tuin. Bij de verticale groep, waar 0-4 jaar bij elkaar zit als een groot gezin, hebben de baby's een eigen grote grondbox waar ze lekker vrij kunnen bewegen op een veilige manier. Ook in de tuin vind je een grondbox. Er zijn verschillende speelplekken te vinden met materialen om te ontdekken, na te bootsen, om creatief bezig te zijn en veel om te kunnen bouwen en te experimenteren.

 

Onze peutertuinen gebruiken het buiten spelen als middel om kinderen in alle facetten van hun ontwikkeling te stimuleren. Op die manier heeft de peuter al kennisgemaakt met spelen op een andere plek dan thuis samen met vriendjes en vriendinnetjes. En wat is nu fijner dan starten op de basisschool met deze leuke en waardevolle ervaring in je rugzak.

 

Onze buitenschoolse opvang vindt plaats in de vrije tijd van kinderen. Vrije tijd staat voor rust en ontspanning, zelf kiezen, eigen interesses volgen, niet te veel bemoeienis van volwassenen en je zo nu en dan ook eens lekker vervelen. Vrij spelen en georganiseerde activiteiten zijn beide belangrijke onderdelen van het aanbod bij Natureluur. Het is belangrijk dit aan te laten sluiten bij de interesses en behoeftes van de kinderen.

 

De pedagogisch medewerkers houden rekening met de verschillende leeftijden van de kinderen. Jongere kinderen kunnen behoefte hebben aan even rustig uitrusten met een boekje erbij en oudere kinderen krijgen bij Natureluur meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.


Bij de BSO's van Natureluur zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar; kinderen met gemeenschappelijke spelinteresses kunnen elkaar hierdoor opzoeken maar ook kunnen er activiteiten worden gedaan met leeftijdsgenootjes. De BSO heeft maximaal 20-24 kinderen per groep.

 

Bij de Peutertuin komen kinderen van 2 en 3 (en soms 4) jaar oud. Er zitten maximaal 16 kinderen in een groep.

 

De dagopvang groep heeft kinderen van 0 tot 4 jaar oud. Er zitten maximaal 16 kinderen in een groep. 

 

 

Een dagje bij BSO Natureluur betekent dat er na een dag school tijd is voor ontspanning. Eerst lekker iets eten en drinken, soms binnen,

soms buiten; onder een afdak, in een zelfgemaakte hut, aan de picknicktafel of lekker op een kleed op een grasveld. Samen met de kinderen overleggen we waar we naar toe gaan of wat we gaan doen. In een boom klimmen, een sport- of spelactiviteit, insecten of kikkers zoeken, een knutsel-activiteit, lekker chillen en heerlijk even rennen hoort er allemaal bij.

 

De peutertuin bij Natureluur heeft een vast ritme met terugkomende activiteiten zoals de kring, een prentenboek lezen, zingen. Er is aandacht voor de dag van de week, het weer, de aanwezige kinderen, een mooi liedje of een leuk verhaal. Ook wordt er gedurende de ochtend een gestructureerde activiteit aangeboden en is er ruimte voor vrij spel. Natuurlijk hebben we ook een momentje om samen lekker fruit te eten en wat te drinken. We spelen binnen, maar ook heel veel buiten.

 

Bij de dagopvang volgen we bij de jongsten het ritme van thuis naar de behoefte van het kind.
Bij de peuters werken we met het peuterprogramma Bobbi op de groep, bekend van de Bobbi boekjes met het bruine beertje. Bobbi beleeft met de kinderen allerlei dagdagelijkse avonturen.

Bij meerdere groepen op een locatie kunnen kinderen van verschillende groepen elkaar gezellig begroeten. De verbinding tussen de groepen is heel belangrijk en waardevol.

 

Natureluur werkt met vaste pedagogisch medewerkers, hierdoor ontstaat er al snel een waardevolle band tussen volwassene en kind. De groepen worden daarnaast ondersteund door een groepshulp of een stagiaire en de leidinggevenden die vooral faciliterend en coachend werken.

Wat gaan we onder andere allemaal doen bij Natureluur?

Een dagje Natureluur kan zijn:

* Slakkenhotel, mierenboerderij of      

   insectenkast maken
* Slootje springen
* Werken en spelen rondom terugkerende thema's
* Zelf groenten en fruit zaaien en oogsten
* De dag beginnen met een dansje
* Hutten bouwen
* Leren klimmen in bomen
* Kampvuur maken
* Speurtochten en ontdekkingsreizen maken
* Survival parcours afleggen
* Actieve spelletjes
* Picknicken
* Gezonde smoothies maken
* In de zand- en watertafel spelen met natuurlijke materialen

* Muziek maken
* Vlinders kweken

* Heksensoep maken
* Creatief met kastanjes of dennenappels aan de slag gaan
* Meedoen met Nationale Buitenspeeldag, Modderdag of de Koningsspelen

En nog veel meer natuurlijk.

 

Vier-ogen principe

We werken volgens het vier-ogen principe: bij onze dagopvang locaties zijn er minimaal 2 personen in het gebouw die bij elkaar binnen kunnen wandelen.

Tijdens de haal en brengmomenten zijn de ouders het 2e paar ogen.

Op de slaapkamer staat er een babyfoon aan waardoor collega’s mee kunnen luisteren.

De locaties hebben verder veel open ruimtes met ramen waardoor collega’s elkaar goed kunnen zien.

Vaak zijn er BBL leerlingen of stagiaires op de verschillende groepen aan het werk. Ook kunnen de leidinggevenden, pedagogisch coach of praktijkopleider van Natureluur op meerdere momenten de groepen of andere ruimtes van de locatie inlopen.