Praktisch

Hieronder vind je meer informatie over praktische zaken rondom de opvang bij Natureluur. Uitgebreide praktische informatie ontvang je tijdens het intakegesprek of tijdens de rondleiding.

 

Natuurregels

Natureluur stimuleert de kinderen om in de natuur samen op ontdekkingstocht te gaan. De vrije natuur kan soms onvoorspelbaar zijn. We geven kinderen de ruimte om te ontdekken, maar maken ze wel bewust van de risico’s voor zichzelf en de omgeving. Om die reden hebben wij, bij de BSO’s, natuurregels opgesteld waar wij, de kinderen en de ouders zich aan houden zodat de kinderen heerlijk kunnen spelen. Onderwerpen die naar voren komen zijn o.a. spelen bij water, in bomen klimmen, vuur maken, teken, omgang met dieren en planten enz. De huisregels worden met de kinderen die komen naar BSO Natureluur besproken.

 

Kleding

“Slecht weer bestaat niet, maar slechte kleding wel” 

Voor de kinderen is het belangrijk dat zij op een Natureluur-dag goed zijn gekleed. D.w.z. aangepast aan het weertype. We gaan met de kinderen naar buiten en daar kun je vies van worden. We vinden het belangrijk dat de kinderen onbezorgd kunnen spelen en daarom vragen wij ouders om vanaf de eerste dag te zorgen voor laarzen (sneeuwlaarzen in de wintermaanden en rubberlaarzen in de overige maanden of eventueel dikke sokken voor de rubberlaarzen).
Dagopvang: Bij binnenkomst hebben de kinderen geen schoenen meer aan, maar lekker op sokken of sloffen. Laarzen voor buitenspelen iedere keer meenemen of bij ons in de laarzenkast laten staan (op de locaties waar we dat hebben). Voldoende reservekleding meenemen. Wij adviseren een buitenspeelpak; een overall in de zomermaanden en een soort skipak in de wintermaanden. Fijn is als kinderen kleding aan hebben waar ze gemakkelijk en vrij in kunnen bewegen.

Peutertuin: Binnen hebben de kinderen geen schoenen aan maar lekker op sloffen of sokken. De kinderen hebben iedere keer dat ze komen een tas bij zich met hun laarzen (deze mogen ook in onze laarzenkast blijven liggen), een set reservekleding, slofjes en indien nodig een paar luiers(broekjes). Wij adviseren een buitenspeelpak, een overall in de zomermaanden en een soort skipak in de wintermaanden.
BSO: Bij binnenkomst doen de kinderen hun schoenen uit. Op de BSO blijven de laarzen bij ons op de 
locatie liggen zodat kinderen niet met heel veel spullen naar school moeten. Verder is het noodzakelijk dat er een tas met reservekleren op de locatie liggen.  

 

De kleding en de laarzen moeten lekker zitten, praktisch zijn en mogen vies worden. In de winter is een muts, waterafstotende handschoenen en een sjaal heel fijn en zomers kan een petje handig zijn. Graag overal een naam inschrijven.

Kijk eens bij de website van Ielms of chickadees of Lidl voor een heerlijk buitenspeelpak.

BSO Vervoer

Wanneer de school van uw kind zich niet op loopafstand van de Natureluur locatie bevindt, wordt er gebruik gemaakt van gemotoriseerd vervoer. We maken o.a. gebruik van onze bakfietsen (Gocabs) en de auto's van de pedagogisch medewerkers en de ophaalmedewerkers van Natureluur.  Uiteraard heeft iedereen die kinderen brengt of ophaalt van en naar school een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en zijn ze herkenbaar voor de kinderen. 

 

Eten en drinken

Bij Natureluur hechten we waarde aan gezonde voeding, denk hierbij aan veel groenten en fruit. Dit wordt geserveerd op een zogenaamde monkeyplatter waarbij kinderen kunnen kiezen uit verschillende soorten rauwkost, fruit en een plekje worst of kaas. Ook hebben we tussendoortjes als peperkoek, soepstengels, crackers en rijstwafels. Verder bijvoorbeeld bruine volkoren boterhammen en crackers met hartig beleg zoals zuivelspread, smeerkaas, gekookt ei, plakje vlees, kaas of zoet beleg zoals appel- of perenstroop, vruchtenjam of pindakaas. We zullen ook geregeld zelf iets bakken of koken. We drinken water eventueel met fruit erin, thee, melk, roosvicee en diksap. Natureluur raadpleegt de richtlijnen van de schijf van vijf van Het Voedingscentrum. 

 

Bij de baby's hanteren we de Rapley methode. Zo leert de baby eten uit zijn vuistje. Hij kan spelenderwijs verschillende vormen en texturen ontdekken en kan zelf aangeven hoe, hoe snel en hoeveel hij eet. Smorgens doen we dit met vers fruit en rauwkost en smiddags met groenten bijvoorbeeld zachtgekookte stukjes wortel, bloemkool, boontjes, spruitjes, koolrabi of broccoli. De baby leert hierdoor goed kauwen en traint zijn kauwspieren wat verslikken op latere leeftijd doet verminderen.

Daarnaast breng je de flesvoeding in poedervorm met een eigen fles mee waar duidelijk de naam van het kindje op staat.

 

Slapen

Bij Natureluur kan je kindje lekker slapen. Voor de allerkleinsten kan dit op de groep zijn voor extra toezicht. Ouders kunnen kiezen voor buiten slapen of binnen slapen. We hebben stapelbedjes op onze slaapkamer en we hebben rustbedjes. Tussen de middag is het voor alle kinderen een rustmomentje. Dat kan lekker liggen op een rustbedje of op de bank met een boekje zijn of met rustige spelletjes op het kleed of aan tafel.

Onze buitenbedjes zijn speciaal hiervoor ontworpen buitenbedjes van Lutje Potje. Lutje Potje is gespecialiseerd in deze bedjes. Ze zijn, net als onze binnenbedden, gekeurd en voldoen aan het meest recente eisenpakket kinderbedden. Een speciale hor houdt de insecten tegen. De bedjes staan in onze tuin op een beschutte plek met direct toezicht van onze begeleiders.