Natureluur In Het Bos Haelen

 

Natureluur in het Bos heeft een BSO voor maximaal 43 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar (dit zijn twee BSO groepen bij elkaar in verschillende speelruimtes).

 

Natureluur in het bos Haelen is gehuisvest in het souterrain van Zorgcentrum St. Elisabeth in Haelen en ligt in het hart van de dorpskernen Heythuysen, Roggel en Haelen. Tegenover de ingang van de locatie kan de auto makkelijk geparkeerd worden.

 

We hebben er een grote gezellige en huiselijke ruimte met eigen keuken en toiletten. Ook hebben we nog een atelier én een kinderkookcafé in twee aangrenzende aparte ruimtes. Binnen hebben we een heerlijke plek om te rusten, te chillen, te lezen of gezellig met elkaar te kletsen. We hebben een constructieplek om eindeloos te bouwen, een plek om spellen te spelen of te puzzelen, een plek waar je je kunt verkleden, een poppenhoek en winkeltje of waar je creatief bezig kunt zijn of iets met techniek te doen. Naast de toiletten is er een ruimte waar verschoond kan worden.

 

Direct voor onze deur lopen onze eigen varkentjes en schapen die alle ruimte hebben in onze kinderboerderij. De kinderen mogen ook helpen met verzorgen hiervan. De verblijven van de cavia’s en kippen worden momenteel klaargemaakt zodat we ook die kunnen verwelkomen.

Naast de mogelijkheden van het Bos en de grote speelvelden hebben we een heuse eigen omheinde speelweide van ruim 800 m2. Daar is o.a. een vaste vuurplek te vinden, er staan meerdere picknicktafels (heerlijk in de schaduw), duikelstangen, een modderkeuken, graafplekken, plek voor hutten te bouwen, een zandbak en nog veel meer! In de directe omgeving zijn er vele wandelpaden, en niet te vergeten de schitterende kloostertuin. Deze prachtige locatie ligt midden in het natuurgebied Het Leudal. Het natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Het biedt een bijzonder landschap en een zeer gevarieerde natuur.

 

Niemand kan dit beter beschrijven als de tekst die je vindt op de website van “onze buren” het Bezoekerscentrum Leudal; 

 

“Door de combinatie van een bijzonder reliëf, een afwijkend microklimaat, een beekdalbodem met veengronden en de invloed van verschillende watertypen (oppervlaktewater en grondwater) zijn juist de beekdalen van een bijzonder karakter. De kwelmoerasjes, de elzenbroekbossen, de overgangen naar rijk ontwikkelde hellingen met elzen-eikenbos en eiken-beukenbos en centraal in het dal een fraai slingerende en steeds weer opnieuw vol verrassingen opduikende beek, bieden plaats aan tal van zeldzame planten en dieren en zijn een genot voor de op de beleving van natuur en landschap gerichte bezoeker. Naast een uitbundig plantenleven in het voorjaar, met tapijten van geel speenkruid en als met sneeuwvlokken bespikkelde begroeiingen van grootbloemmuur, dalkruid en lelietje der dalen, zijn het ook de galmende concerten van de vele broedvogels, die het verblijven in het gebied zeer aangenaam maken. De geheimzinnigheid van de vaak lokkende, fluisterende en kabbelende beken versterken het gevoel van natuurbeleving in hoge mate.” (bron; www.bezoekerscentrumleudal.nl) 

 

Natureluur in het bos Haelen kenmerkt zich naast het prachtige natuurgebied ook door de unieke samenwerking met het Zorgcentrum St. Elisabeth. We vinden het erg leuk om met de oudere bewoners gezamenlijk activiteiten te doen of iets voor ze te knutselen of te bakken. Daarnaast komen we elkaar regelmatig tegen op terrein en bij onze dieren.

Natureluur gebruikt de natuurlijke omgeving en het buiten spelen als middel om kinderen uit te dagen en om kinderen te stimuleren te groeien in hun ontwikkeling. Daarnaast is het een gezellige vrije tijdsbesteding voor basisschoolleerlingen die na een intensieve schooldag heerlijk in een andere omgeving kunnen zijn.

 

Scholen

We zullen de kinderen ophalen van de volgende basisscholen:

* De Glundering (voorheen Leerlingst) Haelen

* De Zwjiek Roggel