Onze pedagogische visie

Natureluur zorgt voor een verantwoorde opvang in een unieke omgeving en vanuit een weldoordachte pedagogische visie. We hebben onze aandacht voor buitenspelen verankerd in ons pedagogisch beleid en onze pedagogische werkplannen.

 

Aan de basis van groene kinderopvang liggen visies van pedagogen met een groene insteek. Aan de basis van actieve kinderopvang ligt de visie van beweegpedagogen.

 

Natureluur laat zich inspireren door de visie van de ‘groene’ pedagoog Loris Mallaguzi (Reggio Emilia-pedagogiek). Bij jonge kinderen hechten we veel waarde aan de visie van Emmi Pikler waarbij de kinderen de ruimte krijgen om op eigen tempo en op eigen initiatief te bewegen en te ontwikkelen. Er is veel aandacht voor een respectvolle verzorging.

 

Natureluur hecht veel belang aan de eigen ervaringen van kinderen, het directe contact met buiten, het werken met duurzame materialen en de actieve, ontdekkende houding van kinderen. Daarbij staat het hele kind centraal.  Natureluur geeft kinderen een veelheid aan middelen, indrukken, materialen en soms ook dieren om echte ervaringen op te doen. Kinderen ontdekken en leren sneller doordat zij gefascineerd zijn door alles wat zij buiten ontmoeten. Van planten, dieren, het weer, de seizoenen, ervaren van geuren en kleuren en vooral de ruimte die je meestal binnen niet hebt. Direct contact met buiten kan er toe bijdragen dat kinderen zich optimaler ontwikkelen.

 

De binnen- en buitenruimte als pedagoog

De materialen en ruimte kunnen leren en spelen mogelijk maken. Het kan kinderen nieuwsgierig maken “hoe werkt zoiets?”, hen aanzetten tot iets nieuws te creëren “wat kan ik hiermee bouwen?” of tot symbolisch spel “wat maken we in het keukentje?”. De omgeving kan kinderen aanzetten tot beweging, interactie of rust.

Bij Natureluur houden we rekening met een paar essentiële uitgangspunten:
* De sfeer is warm en huiselijk;
* De materialen zijn puur en echt en dagen uit tot experimenteren;
* De ruimte is voor en van de kinderen;
* De kleuren zijn licht en met natuurlijke tinten zoals bruin, wit, okergeel en groen;
* Alle zintuigen worden gestimuleerd;
* Vrije beweging en vrij spel en eigen keuzes ;
* Respectvolle verzorging

 

Opgroeien in een natuurlijke omgeving houdt in dat kinderen direct in contact zijn met buiten. Buiten is van alles te beleven. Kinderen doen er directe ervaringen op. Ze ruiken de geur van vers gemaaid gras, ze voelen de aarde die onder hun voeten meebeweegt, ze zien het pad wat een mier bewandelt, ze vinden het heerlijk om door modderplassen te stampen, het kriebelende gras te voelen of om op een omgevallen boomstam te klimmen... Het zijn allemaal ervaringen die kinderen voorbereiden op het latere leven en die van cruciaal belang zijn in de opvoeding van kinderen.

Buitenspel bij Natureluur vergroot het plezier van kinderen en stimuleert een gezonde ontwikkeling. Het draagt daarmee bij aan de kwaliteit van de kinderopvang. 

 

De Natureluur locaties kennen twee pedagogische beleidsplannen; een voor groene kinderopvang Nature-Luur en een voor actieve kinderopvang Jib. Beide met verschillen (focus op natuurbeleving versus focus op bewegen), maar met een belangrijke overeenkomst; we doen het graag en vooral buiten!